krabicka
ramecek

Welness články

Jaro a játra

Jaro je nám milé nejen větším množství denního světla, kterého se nám konečně po dlouhé zimě dostává, ale také jako vhodné období pro nastolení nových režimových pravidel, pro zahájení žádoucích změn v našem životním stylu. Na jaře se tradičně prováděli různé očistné kúry.


Naše tělo si po zimě, kdy jsme si dopřávali koncentrovanější a někdy i tučnější potraviny, nese řadu nánosů, které je dobré v předjaří sejmout, aby nám nebránily v aktivním prožitku dalších částí roku.

Dle výživy podle elementů neboli Feng Shui výživy je každé roční období spjato s některým z našich tělesných orgánů. Příslušná doba je dobou nejvyšší zranitelnosti daného orgánu a zároveň nejvhodnější dobou pro jeho detoxikaci a léčbu. V této době se zároveň nejsnáze projevuje dysfunkce v dané oblasti.
Jaro jako roční období patří játrům a jejich párovému orgánu – žlučníku. Játra jsou především orgánem detoxikace ale samozřejmě i metabolismu.
Kvalita a vitalita jater má kromě správného tukového metabolismu nepřímý vliv mimo jiné i na náš zrak, množství a kvalitu krve, na stav periferních nervů, vazivo, šlachy, výkonnost a vitalitu (proto potenciální jarní únava). Jejich dysfunkce se projevuje sklony k alergiím (záněty spojivek), autoimunitě, ekzémům, bolestem hlavy.
V rovině emocí a povahy se patologická jaterní energie projevuje nezvládnutelným hněvem, předpojatostí, žárlivostí, permanentní naštvaností, přecitlivělostí na hluk.

Můžeme kompenzovat jednak vhodnou stravou - zejména následujícími druhy jarní zeleniny - řapíkatý celer, rukola, listové saláty, strouhaná ředkev i ředkvička (veškerá vláknitá zelenina odhleňuje), zelená cibulka i s natí, kedlubna, brokolice v tomto období i zelený ječmen a chlorela a spirulina, naklíčená zelenina – zejména řeřicha, pickles – kysaná nakládaná zelenina a kysané zelí, blanšírovaná – tj. krátce povařená zelenina, z lučních rostlin medvědí česnek a pampeliška. Známé jsou doplňky stravy obsahující ostropestřec mariánský nebo různé varianty jaterních a žlučníkových čajů.
Játrům pomáhá v jejich regeneraci kyselá chuť. Nejlepšími reprezentanty jsou kysané zelí a šťáva z citrónu. Pozor na alkohol, tučné maso, smetanu, vejce, čokoládu, kávu, chemické látky v potravinách.

To, že máme v dnešní době tolik našponované jaterní emoce a vnímáme permanentně určité vnitřní napětí, není jen plodem nevhodného stravování, ale především je to výsledek nastavení naší společnosti a respektování pravidel společného soužití. Konvence nám přikazují, že není vhodné se s někým poprat, okamžitě a srdečně si zanadávat, vlepit někomu políček a přestože uvnitř cítíme silné nutkání něco takového udělat a vyplavují se nám adekvátní hormony, v realitě není patřičná odezva. Pro jaterňáky tedy rozhodně platí, že je třeba najít si ventil, kterým lze nahromaděné napětí rozvolňovat. Pro jednu skupinu to může být aktivní sport pro jinou fyzická práce třeba na zahradě - nejlépe se dřevem, pro další tvořivá ruční činnost. Je dobré poslouchat svou vnitřní intuici, k čemu nás to táhne. Hlavním cílem je odvádět patologickou emoci agrese jiným směrem než vůči našim blízkým nebo proti našemu vlastnímu tělu.

Příjemní jarní dny přeje

Radka Krejčová
poradce pro výživu




rightMenuLogin0
email
heslo


rightMenuCeny0

rightMenuObjednavka0

rightMenuAction0

rightMenuAktualniJidelnicek0



ramecek

copyright 2011-2020 krabickuj.cz